Herbata czarna bez dodatków

Najbardziej znane ze wszystkich herbat. Są poddawane procesowi pełnej fermentacji. Herbata czarna powinna być zaparzana wrzącą wodą. W zależności od czasu parzenia suszu może działać pobudzająco lub uspokajająco.

Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

  • Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
  • Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
  • Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
  • Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.

Kawy i herbaty świata | Syropy Monin

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl