Tagi
KAWA W CIĄŻY 1

Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? – pytanie zadawane przez wiele przyszłych mam. Czy ciąża i karmienie piersią jest powodem by odstawić kawę?


Większość specjalistów przyznaje, że zróżnicowane i spożywanie kofeiny w rozsądnych ilościach w ciąży jest bezpieczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka (o ile kobieta jest zdrowa, a ciąża przebiega prawidłowo).

czytaj całość »
JAK POWSTAJE KAWA SMAKOWA 0

Obecnie wielu z Nas, aby cieszyć się smakiem czystej jakościowo kawy, dodaje do niej cukier, syrop lub mleko.
Co jednak zrobić, kiedy czysta czarna kawa arabika nie do końca nam smakuje, a nie chcemy do niej dodawać cukru? Z pomocą przychodzi kawa aromatyzowana, w wielu jej odmianach. Pytanie tylko, jak powstaje kawa aromatyzowana?

czytaj całość »
OD LISKA DO NAPARU, CZYLI JAK POWSTAJE HERBATA 0

Bladoróżowe, białe lub intensywnie czerwone kwiaty kamelii zachwycają każdego, jednak niewiele osób wie, że kamelie należą do rodziny herbatowatych – drzew i krzewów, z których robi się herbatę. We współczesnej międzynarodowej nomenklaturze botanicznej krzewem herbacianym jest jedynie Camellia sinensis, która występuje w trzech odmianach.

Pierwszą stanowi Camellia sinensis sinensis (herbata chińska), drugą Camellia sinensis Assamica (herbata assam). Trzeciej odmiany – kambodżańskiej (Camellia sinensis lasiocalyx) – nie używa się do produkcji herbaty. Z Camelli sinensis pochodzą wszystkie rodzaje herbat: czarna, czerwona, zielona, żółta, biała i oolong. Różnice między nimi wynikają ze stopnia utlenienia liści.

czytaj całość »
RODZAJE HERBAT 0

Wszystkie rodzaje herbat pochodzą z liści rośliny o nazwie Camellia sinensis. O barwie, smaku i aromacie naparu decyduje utlenienie. Chińczycy klasyfikują herbaty na wiele sposobów, ale najczęściej za kryterium podziału przyjmują stopień ich oksydacji oraz kolor liści i naparu. Niepoddawane procesowi utleniania mają jaśniejszy odcień i delikatniejsze smak, a jednocześnie są bardziej aromatyczne.
Herbaty „czyste”, tzn. bez dodatków, często nazywane są naturalnymi. Z kolei wzbogacane suszonymi płatkami kwiatów, owocami, olejkami itp. określa się jako aromatyzowane.

Zanim z liści kamelii powstanie herbata, muszą zajść procesy, które sprawią, że napar będzie miał przyjemny smak i aromat. O tych cechach herbaty przesądza głownie proces utleniania. Zmiany, które zachodzą w liściach herbaty w określonych warunkach, wiążą się z procesami chemicznymi.

czytaj całość »
CO CZUJESZ W SMAKU KAWY ? 0

Powiedz mi, co czujesz w smaku kawy. Co się stanie, jeżeli zaserwuję ci kawę, w której nie będzie ani grama mleka. Co więcej – nie będzie też cukru. Będzie czarna, taka bez dodatków. Co powiesz?

Nie próbowałem- czyli nie lubię? Nie jadłem nigdy ośmiornic. Nie mogę w takim razie powiedzieć, że nie lubię. Jeżeli kiedyś się skuszę i akurat ta pierwsza nie będzie trafiać w mój gust, to nie jest powiedziane, że któregoś dnia nie zjem takiej, która zawładnie moimi kubełkami smakowymi.

Czasami gdy trafia się taka okoliczność i ktoś przy mnie zmówi americano, to proponuję następujący układ: napijmy się kawy, przygotuję dodatkowo jeszcze jedną, również czarną- napijesz się obu i powiesz, która jest bardziej rozbudowana smakowo. Efekt tego zestawienia wyobraźmy sobie tak: bierzemy do ust świeżutkie pieczywo. Smaczne prawda? A teraz, dla odmiany, niech to pieczywo będzie przypaloną, tłustą grzanką. Jest różnica? Jaka?

czytaj całość »
HERBATA I KAWA DLA SKÓRY I CIAŁA. 0

„Nie wyobrażam sobie poranka bez aromatycznej, świeżo zaparzonej kawy
i wieczora pozbawionego kubka gorącej zielonej herbaty”....

Pewnie każdy z nas powiedziałby mniej więcej to samo, odpowiadając na pytanie o ulubione napoje dnia codziennego. Tak … kochamy zapach i smak kawy i herbaty. Mało kto jednak wie, jaki te dwie rośliny mają cudowny wpływ na naszą skórę.

Najbardziej poszukiwanymi dla naszej urody związkami w herbacianych liściach są garbniki roślinne (w tym taniny). Mają one działanie przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki w skórze. Najnowsze badania donoszą, że wyciąg z herbaty jest nawet skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż witaminy C i E. Właśnie dlatego herbata robi taką karierą i na jej bazie powstaje coraz więcej kosmetyków o działaniu odmładzającym oraz przeciwzmarszczkowym. Wyciągi z zielonej, czarnej i białej herbaty dodaje się również do preparatów wzmacniających naczynia krwionośne i chroniących przed promieniowaniem UV.

czytaj całość »
KRĘTE DROGI KAWY. 0

Wielu z nas myśli, że od rośliny, do filiżanki kawy wiedzie prosta droga. Ot, rośnie sobie krzew, rodzi owce, których owoce stają się kawą. Najczęściej obserwujemy końcową część procesu, a więc mielenie i przyrządzanie napoju. Ale zanim kawa znajdzie się na półce, gotowa do użycia, przechodzi długi i skomplikowany proces, który zaczyna się od ziarna zasadzonego w ziemi.

Krzew kawowca o szerokich, ciemnych i lśniących liściach przypomina nieco kamelię. Liście kawy mają od 5 do 13 cm długości i rosną naprzemianlegle wzdłuż całej łodygi. Niewielkie białe kwiaty przypominają kwiaty jaśminu. Kawowce zwykle uprawia się od sadzonek wyhodowanych z wyselekcjonowanych owoców. Przycinany i odpowiednio doglądany krzew zaczyna po trzech latach owocować w cyklach rocznych. Z dojrzałego kawowca uzyskuje się do 0,7 kg kawy rocznie, w zależności od rodzaju gleby, klimatu i nawodnienia.

Istnieją setki odmian kawowców, ale 92 procent gatunków, to albo kawa arabska (arabica) lub kongijska (robusta). Ziarna tej pierwszej są lepsze gatunkowo, o niższej zawartości kofeiny, bardziej płaskie i zwarte. Z robusty zaś robi się przeważnie kawę paczkowaną dla supermarketów oraz rozpuszczalną. Sprzedaje się ją również na rynkach wewnętrznych w krajach pochodzenia.

czytaj całość »
O ZIELONEJ HERBACIE I JEJ WŁAŚCIWOŚCIACH. 0

"Herbata jest czymś magicznym, może nawet ósmym cudem świata."
                 H.Rahman

Herbata zielona, to najstarsza ze wszystkich herbat. Idea picia zielonej herbaty narodziła się już w starożytnych Chinach ponad 4500 lat temu. Herbata zielona w medycynie chińskiej znajdowała swoje zastosowanie już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używali jej do leczenia bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem, ospałości, zaburzeń trawiennych i rozstroju żołądka. 

Dla Chińczyków picie zielonej herbaty jest w pewnym sensie filozofią życia. Podobnie jak i dla Japończyków, którzy uważają, że wypijanie 4 do 10 filiżanek naparu w ciągu dnia może przedłużyć życie człowieka średnio o 3 lata.

Ze wszystkich gatunków herbat, to właśnie zielona obejmuje największą ilość gatunków, może się pochwalić największą różnorodnością kształtów, faktur, odcieni, smaków i aromatów. Zielona herbata, to najpopularniejszy i najstarszy rodzaj herbaty w Chinach. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi właśnie z Chin. To tutaj możemy spotkać największą na świecie różnorodność najwyższej jakości herbat.

czytaj całość »
WSZYSTKO CO TRZEBA WIEDZIEĆ O CZARNEJ HERBACIE. 0

„Filiżanka herbaty poradzi sobie z największym problemem.”
Bernard-Paul Heroux

Słów kilka o herbatach czarnych...
My, Europejczycy nazywamy ją czarną, zaś w Chinach, ze względu na kolor naparu, który jest zawsze czerwono-pomarańczowy, nazywa się ją herbatą czerwoną. I odwrotnie: nasza czerwona herbata Pu-Erh, to dla Chińczyków czarna herbata.

Herbata czarna jest najpopularniejszym z rodzajów herbat w Polsce. Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji chińskich, cejlońskich i indyjskich. Najbardziej wyjątkowa herbata pochodzi z okręgu Darjeeling, w północnych Indiach. Nie mniej znane i cenione herbaty pochodzą z Ceylonu (Sri Lanka) i indyjskiej prowincji Assam oraz Yunnan.
Herbata może być sprzedana w różnej postaci - liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowanej i pylistej. Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, zwijania, utleniania (fermentowania) i suszenia (palenia). 

czytaj całość »
BYŁA SOBIE KAWA ... 0

Nic dziwnego, że kawa jest tak bardzo ważna dla wielu z nas - przecież to pierwszy napój, który pijemy każdego poranka! 

Amerykanie tradycyjnie piją kawę do śniadania. Napój ten nie tylko dobrze smakuje, i świetnie orzeźwia, lecz także mocno pobudza, a przy tym jest bezpieczny dla zdrowia. Popijając kawę z filiżanki kontynuujemy tradycje, która ma zaledwie kilka wieków, bowiem narodziła się około 1425 roku.

Wcześniej owoce kawy spożywano w rozmaitych postaciach. Z owoców i liści kawowca przyrządzano słodki napar, który po fermentacji był bardzo popularnym środkiem pobudzającym i odchudzającym. 

Pijalnie kawy rozpowszechniły się w Arabii w połowie XV wieku. Pomysł ten szybko został podchwycony przez Europejczyków. W XVI wieku powstały pierwsze kawiarnie w Wiedniu oraz Włoszech, a w XVII wieku także w Ameryce Północnej.

czytaj całość »
ZIELONE ŹRÓDŁO ZDROWIA - PIEPRZYCA 0

Pojawia się w okresie wielkanocnym, aby następnie zniknąć na kilka kolejnych miesięcy. A przecież jest tak zdrowa, że mogłaby zostać z nami na dłużej. To nie tylko świetna dekoracja wielkanocnego stołu, ale przede wszystkim źródło zdrowia i sił witalnych. Wspaniały kosmetyk, prawdziwy eliksir odmładzający i zapobiegający chorobom cywilizacyjny – rzeżucha ogrodowa.
Pieprzyca nie tylko w okresie świątecznym, ale przez cały rok powinna stanowić nieodłączny element w każdej kuchni. Jak wykazały badania, wśród owoców i warzyw cieszących się największym bogactwem substancji odżywczych, minerałów i witamin zdecydowanie wygrywa rzeżucha. Zajmuje pod tym względem pierwsze miejsce, znacznie wyprzedzając między innymi jarmuż, brokuły i szpinak. To doskonały sposób na uzupełnienie niedoboru wielu składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

czytaj całość »
O JAJKACH SŁÓW KILKA ... 0

Potrzebujecie powodów, żeby jeść jajka? Proszę bardzo!
To świetnie przyswajalne białko, które na długo zaspokaja głód i apetyt. Zawiera wszystkie aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach. Ponadto według niektórych badań jajka wspomagają spalanie tłuszczu. Dzięki świetnemu składowi (wspomniane łatwo przyswajalne białko, witaminy i minerały) są doskonałym pokarmem dla osób aktywnych fizycznie – pomagają budować kondycję i siłę. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które słyną z dobrego wpływu na oczy. Chociaż mają złą sławę jako źródło cholesterolu, ten mit został obalony już dawno. To prawda, że w jajkach znajdziemy cholesterol, ale zawierają też cholinę, która zapobiega jego akumulacji. Są źródłem selenu i antyoksydantów, dwóch substancji bardzo przydatnych w walce z nowotworami.

czytaj całość »

Kawy i herbaty świata | Syropy Monin

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl